Dat het hebben van een bedrijf in je familie, problemen kan veroorzaken lijkt alleszins een logische oorzaak-gevolg trekking. In mijn praktijk blijkt echter vaak, dat deze logica voor ondernemerszonen die dit betreft, niet zo logisch lijkt als het is. Zo verkeerde Edward al een jaar of drie in een burn-out achtige toestand. Ploeterend en werkend in loondienst bij een schildersbedrijf elders buiten de familie, stelde hij bij De Ondernemerszoon de hulpvraag. Hiermee schakelde hij zijn vrije wil weer in!

“Niets leek te lukken. Ik wilde de kluwen ontwarren en weer op het juist pad terecht komen, maar hoe?”

Kwast schildersbedrijf bedrijfsopvolging ondernemen ondernemerszoon

Burn-out Edward

Met weinig levensenergie, voelde hij de druk en de afwijzing van zijn baas op zijn werk. Hij realiseerde zichzelf niet dat zijn problematiek zat in het feit dat zijn eigen vader het schildersbedrijf ‘had overgedaan’ aan Edwards oudste broer. De belangrijke vraag die aan Edward nooit gesteld is, en had kunnen worden omdat hij toen nog te jong was. Hiermee voelde hij zich werkend, met alle benodigde hbo papieren, ‘in een ander en veel groter familiebedrijf’ niet erkend door zijn eigen vader en broer en wees hij in zijn huidige baan zijn hele identiteit af.

Door een gratis 30 minuten strategiegesprek met mij, kreeg hij bewustzijn op deze problematiek. Na het 4 maanden Lef Intensive programma begon de erkenning hiervan in zijn lichaam te landen. Hij bleek zichzelf weer in de ogen te kunnen kijken Het leven lacht hem inmiddels weer toe! Edward emigreerde en werd een succesvol ondernemer in de leisure!

Benno

Een andere ondernemerszoon ondervond dezelfde problematiek. Ook Benno legde de associatie tussen zijn identiteit en gemoedstoestand, en het feit dat het bedrijf in het gezin aanwezig is niet direct. 

Liefde voor zaak en gezin

Benno groeit op in een gezin van ondernemers. Zijn ouders hebben een bloembollenbedrijf. Benno helpt graag mee. Zijn vader pusht hem op geen enkele manier, maar bij Benno leeft het idee dat hij de zaak moet gaan overnemen. ‘Ik klampte me te veel vast aan deze gedachte. Zag het als enige weg uit de situatie waarin ik was terechtgekomen.’ Zijn affiniteit met bollen en bloemen is groot. Zijn liefde voor de zaak en het gezin nog groter.

Ik raakte mezelf kwijt

Binnen dit kader is zijn studiekeuze opmerkelijk. Hij kiest voor bedrijfskunde. ‘Achteraf is de afsplitsing van mijn eigen kern daar begonnen. Ik raakte mezelf kwijt. Langzaam, maar zeker. Na de studie had ik direct een baan. Daar kwam ik terecht tussen managers zonder ondernemerslust in een niet harmonieuze sfeer. Na een jaar stapte ik over naar mijn volgende baan. Ik heb er veel geleerd, maar ook daar miste ik de dynamiek. Het werd teveel van hetzelfde. Ik werd lui.’

Thuissituatie loslaten

Een stukje gemakzucht en angst weerhouden hem ervan stappen te zetten. Ondertussen blijft hij betrokken bij het bedrijf van zijn ouders. Hij is loyaal en voelt zich verantwoordelijk voor hun welzijn. ‘Als zij gelukkig zijn, dan ben ik dat ook.’ Benno vergeet dat alleen hijzelf verantwoordelijk is voor zijn eigen geluk. Het blijkt een valkuil waar hij steeds weer instapt.

Overspannen

‘Toen mijn vader overspannen was, maar ook later bleek dat ik mijn thuissituatie niet kon loslaten. Ik bleef onrustig in mijn hoofd en kon geen duidelijke doelen stellen. Om afstand te nemen kocht ik mijn eigen huis. Mijn relatie strandde, en ik kreeg een ongeluk. Niets leek te lukken. Ik wilde de kluwen ontwarren en weer op het juist pad terecht komen, maar hoe?’

Benno nam een besluit. Hij plande een strategiegesprek met Niels. Hij koos ervoor om het 4 maanden Lef Intensive programma te gaan volgen. Na het programma enige jaren geleden, is hij zelfstandig succesvol gaan ondernemen, buiten het bedrijf van zijn familie. Op de vraag of hij het bedrijf van zijn ouders gaat overnemen antwoord hij: “Als ik voldoende kapitaal verdiend heb zou dat mogelijk kunnen worden. Voor dit moment heb ik een succesvolle eigen onderneming neergezet. De toekomst zal het uitwijzen”.

Heb je ook interesse in een gratis strategiegesprek? Meld je aan via GRATIS STRATEGIEGESPREK

Deel dit bericht op social media

'Help! Ik heb een

bedrijf in mijn familie'

BOEK - Als bedrijfsopvolging je achtervolgt

Langer dan 35 jaar was ik bezig om los te komen van de onderneming die in mijn familie aanwezig was. Vanuit mijn eigen levensverhaal ontdekte ik de 7 sleutels die de deuren naar vrijheid openen.

Het leidde tot mijn bedrijf De Ondernemerszoon dat doorbrekende programma's en krachtige tools biedt. Sinds 2012 begeleidde ik zo'n 150 deelnemers om hun eigen, passende keuzes te maken.
Met lef je eigen weg.

In het boek ontdek jij die 7 sleutels!

Hallo
ik ben Niels.

Ook ik was die strijdende ondernemerszoon.

drs. ing. Niels Deen (1976) is geboren en getogen in Wervershoof. Schilder worden en het bedrijf van zijn vader overnemen was wat het lot voor hem in petto had. Als een ongeschreven wet. Niels volgde het pad dat ogenschijnlijk voor hem lag uitgerold. Tot hij vastliep en in 2007 burn-out raakte.

Daar begon zijn weg naar heling en de oprichting van zijn bedrijf De Ondernemerszoon.