Herman plande een strategiegesprek en doorliep het 4 maanden Lef Intensive programma. Lees hier zijn ervaringsverhaal.

Vraag me niet precies hoe en waarom, maar het heeft enorme impact gehad. En nog…….”

Mensenmens

Als je blijft doen wat je altijd deed, dan blijf je krijgen wat je altijd kreeg. Of minder. Voor ondernemerszoon Herman gold het laatste. Hij dreigde zijn geliefde te verliezen nadat hij alle aansluiting met het thuisfront was verloren. De schoen wrong al jaren, maar pas toen zijn partner aan de bel trok, wist hij dat hij in actie moest komen. Het 4 maanden Lef Intensive programma bracht hem weer op het juiste spoor.

Vrienden

Veel werken, weinig thuis. Dat is zo’n beetje standaard in de internationale wereld van robotisering en mechanisatie. En als Herman, tussen de bedrijven door thuis is, besteedt hij zijn vrije tijd aan vrienden buitenshuis. Zijn partner is het gewend. Gemiddeld is hij 120 dagen per jaar niet thuis. Het huishouden runt zijn partner grotendeels alleen. Gaat prima. Maar door stress en onvrede komt Herman in een negatieve spiraal terecht. En dát doet de relatie geen goed.

Verwijdering van mezelf

Herman: ‘Ik raakte mezelf helemaal kwijt in de relatie met mijn partner. Dat ik vooral ver van mezelf af stond, had ik toen nog niet zo door. Aan het begin van het jaar gaf mijn partner een duidelijk signaal af. Mijn negatieve gedoe werd teveel. En ja, ik voelde zelf ook dat er iets moest gebeuren.’

Vastlopers

Herman kiest voor het 4 maanden Lef Intensive programma. Het verhaal van zijn leven mocht zich ontvouwen tot een nieuw te betreden pad. En zo geschiedde.

‘In eerste instantie liep ik vast in mijn werk. Dat gaf ik de schuld van alles. In de onderneming waar ik toen werkte, draait het vooral om geld. Altijd maar die drang naar meer. Het ontnam me het plezier. Maar ik werkte er al bijna 10 jaar en de internationale mechanisatie past me als een jas. Wat moest ik dan gaan doen? Het was toch overal hetzelfde? Dat had ik door de jaren heen wel gezien.’

Van vader op zoon

Zijn vader was tweede generatie eigenaar van een mechanisatiebedrijf; als vanzelf rolt Herman als kleine jongen deze wereld binnen, hij weet echt niet beter. Als middelste kind in de rij van 3 kinderen, ligt overname niet direct voor de hand. Toch is dat al snel een stille wens van Herman. Hij kiest voor de MTS werktuigbouwkunde en helpt veel bij zijn vader in het bedrijf. ‘Door de kleinschaligheid van ons familiebedrijf, bleek toetreding voor mij financieel niet rendabel. En hoe graag ik het ook wilde, er zat geen toekomst voor mij in. Ik zocht een baan buitenshuis.’

Zijn eigen weg

Herman zoekt zijn heil elders. Wel binnen de technische sector, daar waar zijn ziel en zaligheid ligt. Een reeks van bedrijven passeert de revue. Hij verrijkt zijn kennis en kunde in binnen-en buitenland en klimt steeds hoger op de ladder. Het gaat gepaard met lange werkdagen en vaak weken van huis, maar de waardering en groei in salaris maken een hoop goed. Toch blijft het tussen alle successen door knagen. Een eigen zaak, meer vrijheid en zeggenschap. Zijn eigen weg. Daar verlangt Herman naar. Dan doet de kans zich voor met een aantal collega’s uit de branche een florerend bedrijf in de regio over te nemen.

Eigen bedrijf

Na enig horten en stoten is de deal rond en is het ‘eigen’ bedrijf geboren in het voorjaar van 2002. Inmiddels is het 2009 en de economische crisis teistert de business. ‘Mijn reserves en mijn energie raakten op, het doek viel en ons bedrijf kwam zo terecht bij de curator’. Er wordt een overnamekandidaat gevonden en Herman gaat ‘in en met zijn eigen bedrijf’ in loondienst weer verder. Hij verdient goed, maar de werkdruk wordt te hoog en maatregelen blijven uit. De geld gedreven eisen en de druk stijgen steeds verder. Het gaat ten koste van de klant. Dat staat haaks op de visie van Herman. Conflict na conflict ontstaat en Herman voelt de energie opnieuw wegsijpelen. Zijn gedrevenheid verandert in negativiteit.

Negatieve spiraal

Herman denkt dat hij zakelijk en privé gescheiden kan houden, maar ongemerkt neemt hij de negatieve spiraal mee naar huis. Zijn gezin merkt daar ondertussen van alles van. Als Herman thuiskomt van een werk gerelateerde reis belt hij zijn vrienden. In de volle overtuiging dat hij het gemis van feestjes en partijen moet compenseren, gaat hij naar de kroeg met zijn maten. Biljarten en bier drinken. Dat hij ook thuis veel heeft gemist, vergeet hij gemakshalve. Het is geen onwil, hij ziet de dingen niet meer in het juiste perspectief. Zijn partner krijgt lichamelijke klachten, en ze ploeterden samen verder. Nadat het weer wat beter ging spreekt ze haar zorgen uit. Dan kiest Herman ervoor om een strategiegesprek te plannen met Niels.

Lef Intensive

Het 4 maanden programma voelt als een openbaring. ‘Vraag me niet precies hoe en waarom, maar het heeft enorme impact gehad. En nog. Het bracht me terug bij mijn wens de dingen op mijn manier te doen. Echt weer te kunnen ondernemen vanuit mezelf. Vroeger thuis verliep alles organisch en kreeg ik alle ruimte. Door omstandigheden heb ik mezelf die ruimte ontnomen en draaide ik steeds verder vast in een keurslijf. Dat was zo beklemmend dat ik thuis de behoefte had het te compenseren door precies te doen waar ik zelf zin in had. Maar dat was slechts de buitenkant. Ik was mezelf kwijt.’

Anders kiezen

Na deelname aan het Lef Intensive programma ontstaat er een periode van bezinning, dit brengt rust en inzicht. In de patronen die Herman al lange tijd volgt. Hij ontdekte dat zijn worsteling eenvoudig was op te lossen. Hij moest anders kiezen voor andere uitkomsten, zich losweken van het oude patroon. Kort voor zijn 60e verjaardag zegt hij zijn baan op. ‘Ik had nog niets nieuws, maar vertrouwde erop dat de antwoorden zouden komen. Dat was wel even spannend. Maar eenmaal los, kon ik zien wat al die tijd al voor de hand lag: ik kon het ook alleen doen, als zelfstandige.’

Op advies van Niels neemt Herman de tijd. Hij krijgt veel aanbiedingen, binnen en buiten de branche, maar hij wil niet meer in vaste dienst. Na zes weken krijgt hij een belangrijk telefoontje van een internationaal mechanisatiebedrijf. En dan valt alles op zijn plek. Ook nog op een presenteerblaadje. Hij zei: wij zoeken een zelfstandig mensenmens en daarom vragen we jou…’

Op eigen benen

Als je andere keuzes maakt, krijg je andere uitkomsten. Je eigen levensverhaal vertelt je vaak al welke keuzes het beste bij je passen. ‘Ik wist niet goed wat ik kon verwachten, maar de gedrevenheid van Niels in combinatie met de onbevangenheid van co-trainer Johan maakte dat ik me makkelijk kon openstellen. Het programma heeft ervoor gezorgd dat ik ruimte kon creëren om te ontvangen wat ik nodig heb en wat er altijd al is geweest.

Inmiddels is Herman gestart als zzp’er en zal hij in de voetsporen treden als bedrijfsopvolger. En van zijn vader. Welke voetsporen hij ook volgt, vanaf heden staat hij op eigen benen en wandelt hij in eigen schoenen. Met zijn gezin aan zijn zijde. Het leven lacht hem toe.

Heb je ook interesse in een gratis strategiegesprek? Meld je aan via GRATIS STRATEGIEGESPREK

Deel dit bericht op social media

'Help! Ik heb een

bedrijf in mijn familie'

BOEK - Als bedrijfsopvolging je achtervolgt

Langer dan 35 jaar was ik bezig om los te komen van de onderneming die in mijn familie aanwezig was. Vanuit mijn eigen levensverhaal ontdekte ik de 7 sleutels die de deuren naar vrijheid openen.

Het leidde tot mijn bedrijf De Ondernemerszoon dat doorbrekende programma's en krachtige tools biedt. Sinds 2012 begeleidde ik zo'n 150 deelnemers om hun eigen, passende keuzes te maken.
Met lef je eigen weg.

In het boek ontdek jij die 7 sleutels!

Hallo
ik ben Niels.

Ook ik was die strijdende ondernemerszoon.

drs. ing. Niels Deen (1976) is geboren en getogen in Wervershoof. Schilder worden en het bedrijf van zijn vader overnemen was wat het lot voor hem in petto had. Als een ongeschreven wet. Niels volgde het pad dat ogenschijnlijk voor hem lag uitgerold. Tot hij vastliep en in 2007 burn-out raakte.

Daar begon zijn weg naar heling en de oprichting van zijn bedrijf De Ondernemerszoon.